Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery 2

Ciasto ryżowe - BEZ MĄKI

szklanka ryżu arborio
1,5 szklanki mleka
szklanka wody
3 jajka
łyżka masła
3 łyżki cukru
skórka starta z cytryny
mały banan
kilka truskawek
cukier puder
ciasto ryzowe bez mąki 2

Do gotującego się mleka z wodą wsypujemy ryż.

Gotujemy go do miękkości (a nawet do rozgotowania) często mieszając.

W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę mleka lub wody.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Żółtka ucieramy z cukrem, masłem i skórką z cytryny.

Białka ubijamy na sztywno.

Do przestudzonego ryżu dodajemy masę i mieszamy a następnie dodajemy ubite białka.

Po wymieszaniu przelewamy do formy wysmarowanej masłem (użyłam formy o wymiarach 20x26cm).

Na wierzchu układamy owoce.

Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Podajemy posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation