Kuchnia

sosy, pasty

Pasta z zielonego groszku
Dzisiaj przedstawiam kolejne smarowidło do chleba. Tym razem pastę zrobiłam z zielonego groszku i ricotty. Pasta jest bardzo dobra jeśli ją odpowiednio przyprawimy a więc czosnek, pieprz i ulubione zioła muszą wejść w jej skład. Bardzo polecam:)



Składniki:

szklanka mrożonego groszku
100 g ricotty
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżeczka estragonu
50 ml oliwy

Groszek ugotować. Rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, estragon, ricottę, sól i pieprz. Delikatnie wlać oliwę i miksować na najmniejszych obrotach. Pastę wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Pasta z groszku konserwowego z musztardą
puszka groszku konserwowego (ok.400g)
łyżeczka musztardy
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypiorek
Groszek rozgniatamy widelcem lub rozdrabniamy mikserem na w miarę gładką masę. Dodajemy musztardę, oliwę i drobno posiekany szczypiorek. Wszystko mieszamy i jemy :)

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation