Kuchnia

przetwory

Ogórki małosolne

Potrzebne składniki to:

ok. 1 kg ogórków
3 duże ząbki czosnku,
kawałek chrzanu z liśćmi,
1 koper,
1,5 l gorącej wody,
1 łyżka soli,

Opcjonalnie można dodać liść z czarnej porzeczki oraz wiśni.
Niektórzy używają gotowych suszonych zestawów takich przypraw - osobiście preferuję świeże.

Kupujemy ogórki gruntowe (nie szklarniowe). Najlepsze są małe i świeżo zrywane, więc ja kupiłąm je na ryneczku w cenie 2 zł za kilogram. W tej samej cenie zakupiłam też pęczek chrzanu i kopru w zestawie. Gotowe już ogórki małosolne kosztują ok. 8 zł/kg.

Ogórki dokładnie myjemy i wkładamy do czystego naczynia - najlepiej szklanego lub glinianego.

Na dno naczynia wkładamy 1/3 części pokrojonych na kawałki chrzanu, kopru i czosnku.
Następnie pionowo układamy ogórki (moja babcia radziła, aby układać je tak, jakby wisiały na łodydze, czyli kwiatem do dołu).

Pozostałe kawałki chrzanu, kopru i czosnku układamy pomiędzy ogórkami oraz na wierzchu.

Zalewę sporządzamy z 1,5 litra gorącej wody oraz płaskiej łyżki soli i takim gorącym roztworem zalewamy nasze ogórki, dzięki czemu szybciej nastąpi proces kiszenia.

Naczynie przykrywamy pokrywką bądź talerzem. Jeśli używamy przeźroczystego naczynia, to przykrywamy je ściereczką, aby ogórki miały ciemno i pozostawiamy w ciepłym miejscu.

Czekamy ok. 1-2 dni i już możemy rozkoszować się ich pysznym smakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation