Kuchnia

przetwory

Przepis na śledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparami

Skladniki:
•½ kg sledzi, solonych
•1 lyzka z czubkiem kaparow w zalewie
•2 lyzki pokrojonych zielonych oliwek
•1 lyzeczka ziaren czerwonego pieprzu
•1 lyzeczka ziaren czarnego pieprzu
•1 lyzeczka ziol prowansalskich
•2 zabki czosnku
•6 szalotek
•3 liscie laurowe
•150 ml dobrej oliwy
•150 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:

•Namocz sledzie w zimnej wodzie na kilka godzin. Pokroj w plastry.
•Posiekaj drobno szalotki i pokroj czosnek w plasterki.
•Ukladaj sledzie w szklaanym sloiku, na przemian z cebulka, kaparami, oliwkami i ziarenkami pieprzu. Posyp ziolami miedzy warstwami i powciskaj liscie laurowe.
•Na koniec wymieszaj oliwe z olejem i zalej sledzie. Przykryj pokrywka. Od czasu do czasu poruszaj
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation