Kuchnia

Desery

CRUMBLE Z AGRESTEM

Składniki:
700 g owoców agrestu, odszypułkowanego + 150 g cukru demerara
120 g masła
70 g mąki pszennej
80 g mąki razowej
50 g płatków owsianych
120 g cukru demerara
1 łyżeczka cynamonu

Przygotować formę o średnicy 21 cm, wysmarować masłem. Nasypać do niej agrestu i wymieszać z 150 g cukru.
Masło, mąkę, płatki owsiane, 120 g cukru i cynamon umieścić w food procesorze (malakserze), zmiksować. Jeśli powstanie zbyt zbita kruszonka, dodać łyżkę mąki i wyrobić między palcami, jeśli zbyt sucha - dodać łyżkę masła.
Kruszonkę wysypać na owoce.
Piec w temperaturze 185ºC przez około 35 minut. Podawać gorące z kulką lodów waniliowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation