Inne

chłodniki...

Tarator, bułgarski

Tarator SKŁADNIKI:

1/2 litra jogurtu naturalnego (może też być kefir lub maślanka, albo ich mieszanka)
1 ogórek szklarniowy lub 2-3 gruntowe
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
garść orzechów włoskich
sól do smaku
opcjonalnie woda do rozrzedzenia

Ogórka opłucz i pokrój w drobną kostkę.
Koperek opłucz i drobno pokrój.
Czosnek obierz i rozetrzyj z solą.
Orzechy posiekaj.
Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw solą.
Jeśli preferujesz chłodnik rzadszy, dodaj szklankę wody.
Podawaj mocno schłodzony. Świetnie będzie smakował do dań z grilla czy młodych ziemniaków. Proporcje możesz dowolnie zmieniać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation