Inne

chłodniki...

Gazpacho - składniki:

750g dojrzałych pomidorów
300g ogórków
ok. 250g papryki
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
kromka chleba pszennego
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
3 łyżki oliwy
500ml soku pomidorowego
1 łyżeczka posiekanych listków bazylii
grzanki z 3 kromek pszennego chleba
sól
pieprz

Gazpacho - sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy kilka minut w piekarniku, studzimy, obieramy ze skórki. Upieczone papryki i obrane ogórki kroimy w kostkę. Jedną piątą pokrojonych warzyw odkładamy. Kromkę pszennego chleba okrawamy ze skórki, moczymy w wodzie i odciskamy. Odciśnięty chleb, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone warzywa i czosnek miksujemy z octem i oliwą. Do masy dodajemy sok pomidorowy i odłożone pokrojone w kostkę warzywa. Przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Zupę podajemy w miseczkach z grzankami i posypaną,posiekaną bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation