Inne

chłodniki...

Chłodnik z rokpolem i dymką

Przekąski
Przetwory
Sałatki
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Kuchnie świata
Gwiazdy gotują
Słownik kulinarny
Porady
Książki kucharskie
Przepisy Gotujmy.pl

Polki.plPrzepisyZupy Artykuł

Pin It

Chłodnik z rokpolem i dymką
zupa chłodnik obiad

Chłodnik dodatkowo posyp połówkami orzechów włoskich lub uprażonymi płatkami migdałowymi
Chłodnik z rokpolem i dymką - przepis
fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 15 min
Chłodzenie: ok. 30 min
Porcja: ok. 230 kcal
Składniki na 4 porcje:

20 dag sera rokpol
szklanka bulionu cielęcego (może być z kostki)
4 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
1/4 pęczka koperku
pęczek cebulki dymki
3 ząbki czosnku
sól n mielony biały pieprz
kilka pokruszonych ziarenek czerwonego pieprzu

Sposób wykonania:

Bulion cielęcy podgrzej w rondelku, wkrusz do niego połowę sera rokpol i dokładnie wymieszaj. Zmiksuj, letni bulion połącz z jogurtem naturalnym.
Dymkę i koperek opłucz, dokładnie otrząśnij z wody, pokrój na średniej wielkości kawałki, włóż do jogurtu z bulionem cielęcym. Zupę dopraw do smaku solą, szczyptą mielonego białego pieprzu oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do lodówki na około 30 min, aby wszystkie smaki się połączyły.
Pozostały ser rokpol pokrój ostrym nożem w dość grubą kostkę. Schłodzoną zupę rozlej do miseczek. Posyp pokrojonym serem. Chłodnik podawaj np. z podsmażonymi na oleju grzankami z bułki lub bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation