Kuchnia

pieczywko

Miś Chleb



Składniki:

1 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka
30g masło

1 1/2 łyżki cukru
1 łyżeczki soli
2 1/4 do 2 3/4 szklanki mąki

Drażetki czekoladowe
do dekoracji
2 łyżki mleka


Przygotowanie

Możesz ciasto ugnieść
ręcznie, albo użyć robota kuchennego

W małej misce
dodać cukier i drożdże do mleka i mieszać aż się rozpuści. Odstaw na 5 do 10 minut, aż urośnie

Włóż masło, sól i 2 szklanki mąki do miski malaksera i wymieszaj Dodaj mieszaninę drożdży, mieszaj aż do utworzenia ciasta. Dodaj więcej mąki w razie potrzeby, ugniataj aż będzie miękkie i elastyczne ciasto, które nie jest lepkie.
Uformować ciasto w kulę i umieścić w naoliwionej misce

Przykryć i niech powstanie aż dwukrotnie. Powinno to zająć około godziny.
Lekko uderzyć ciasto w dół. Wyłożyć
na lekko posypana mąką powierzchnie robocza i podzielić na 2 równe części.1 jedną porcję na 2 części, a jeden trzecia część i druga część na trzecia
Formę każdej części
zrobić na gładką kule. Z nieco mniejszej otworzyć głowę z większej korpus..
Wytnij drugą połowę na siedem równych części i kształtować je wszystkie do gładkich okrągłych kulek. Weź natłuszczonej blasze i umieścić głowę i ciało połączone z części

. Spłaszczyć je lekko. Ułóż dwie z siedmiu kulek
na czubku głowy .Zrobić uszy Na koniec przy pomocy drewnianego kołka (lub nawet kciuka) zrobić zagłębienia w uszach.

1 kulkę
z pozostałych pięciu
kulek na dolnej części twarzy zrobić nos
Spłaszczyć lekko i wygładzają krawędzie "nosa" na "twarzy
Teraz z pozostałych czterech
kulek zrobić
ramiona i nogi z misia.



Przykryć misia z bawełnianym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę aż prawie dwukrotnie. Posmaruj misia z mlekiem i umieść drażetki czekoladowe
jako oczy, nos
uszy.I Po środku na ciele.
. Za pomocą mini-czekoladowych
drażetek zrobić na rękach i nogach
pazury. misia
Piec w temperaturze 190 ° C
przez 25-30 minut lub do złotego koloru. Ostrożnie wyjąć chleb z formy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation