Kuchnia

pieczywko

Przepis - Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) przepis - Gotujmy.pl

Składniki:
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)

3 szkl. mąki razowej żytniej
1 op. suszonych drożdży
2 i 1/3 szkl. letniej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
5 łyżek siemienia lnianego + do posypania
1 łyżka oleju rzepakowego
mąka pszenna do oprószenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)
Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową z pełnego przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach.

Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy siemieniem lnianym.

Na koniec oprószamy mąką pszenną (ilość wg uznania lub pomijamy ten krok). Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 70 minut (lub troszkę dłużej jeśli jest taka potrzeba). Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation