Kuchnia

pieczywko

AUTOMAT - ZAKWAS

Pszenny chleb na zakwasie z automatu

Czas przygotowania: 5 godz
Czas pieczenia: 1 godz
Calkowity czas: 6 godz

Składniki
200 ml zimnej wody
180 g aktywnego zakwasu pszennego
łyżka oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
200 g mąki pszennej razowej
350 g mąki pszennej chlebowej

Instrukcja

W formie automatu umieszczamy po kolei składniki:
wodę, aktywny zakwas, łyżkę oliwy, po łyżeczce soli i cukru, a na końcu mąki.
Ustawiamy podstawowy program 1. Po drugim wyrabianiu ciasta, wyłączamy maszynę i odłączamy z kontaktu.
Wyjmujemy formę, a z niej wyrobione ciasta. Wyciągamy mieszadło, a ciasto ponownie umieszczamy w foremce. Przykrywamy ją ściereczką i stawiamy na 3-5 godzin w ciepłym miejscu. Czas wyrastania jest zależny od mocy zakwasu. U mnie trwało to niecałe 4 godziny.
Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy ponownie do maszyny. Wierzch ciasta smarujemy łyżeczką oliwy.
Ustawiamy program samego pieczenia nastawiając czas 1 godzinę (u mnie to 12 program).
Po godzinie maszyna wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyłączamy ją, wyciągamy formę i wyjmujemy chleb. Przed krojeniem studzimy go na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation