Kuchnia

pieczywko

Chleb orkiszowy na drożdżach - przepis ze Smaker.pl

Składniki

30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka płynnego miodu
2-3 łyżki letniej wody
500 g mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki soli
380-400 g letniej wody
ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)
20 g siemienia lnianego
> 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przygotowanie

Świeże drożdże rozkruszyć, dodać miód i 2-3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą i ziarnami, dodać rozpuszczone drożdże i na początek ok. 380 g letniej wody. Wymieszać. Ciasto powinno być bardzo rzadkie. Gdyby było zbyt suche można dodać odrobinę wody.
Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia do czasu gdy podwoi lub nawet potroi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać, a następnie przelać do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami. Chleb posypać ziarnami i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec jeszcze ok. 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation