Kuchnia

Kuchnia

Chrupiące placuszki ze szpinakiem
Skład:

ok. 250 g świeżego szpinaku typu baby

250 g mąki

500 ml mleka

2 jajka

2 łyżki masła

1 łyżka świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu

garść świeżego szczypiorku (ten cienki)

2-3 ząbki czosnku

sól morska

pomidorki koktajlowe (opcjonalnie do podania)

kawałek fety (opcjonalnie do podania)
sos:

2-3 łyżki serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

1 łyżka soku z cytryny

kilka kropel oliwy z oliwek

szczypta soli
1. Jajka ubijamy. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i stopniowo mleko. Ciasto ubijamy, aż nabierze gładkiej konsystencji, a następnie dorzucamy posiekany/wyciśnięty czosnek, pokrojony szczypiorek i zblanszowane liście szpinaku. Mieszamy (możemy doprawić suszonymi ziołami prowansalskimi). Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z mieszanką masła i oliwy.

2. Śmietanę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, sos z cytryny. Skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Sos doprawiamy szczyptą soli i podajemy z gorącymi placuszkami, pokruszonymi kawałkami fety i pomidorkami koktajlowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation