Kuchnia

Owocowe

Tiramisu z kaszą manną i porzeczkami

Składniki (niestety część składników będzie podana w niesprecyzowanych ilościach bo robiłam "na oko") na blaszkę o wymiarach 20x20 cm:
kasza manna
mleko (ok. 3/4 litra)
2 opakowania cukru wanilinowego
1 opakowanie podłużnych biszkoptów (lady fingers)
4 szklanki czarnej porzeczki (mogą też być jagody) + 4 łyżki cukru (lub do smaku)
3 żółtka (jajka starannie umyć i sparzyć wrzątkiem)
4 łyżki twarogu wiaderkowego, jak na sernik
1 szklanka dosyć mocnej, osłodzonej kawy + kilka łyżek likieru Baileys

Przygotowanie:
Ugotować na gęsto kaszę mannę na mleku z 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Dodać twarożek sernikowy, wymieszać, ostudzić, co jakiś czas mieszając, by nie robił się kożuch.
Żółtka utrzeć mikserem z drugim opakowaniem cukru wanilinowego - ucierać długo (mój robot pracował ponad 5 minut). Do takiego kogla mogla dodać przestudzoną kaszę i jeszcze chwilę miksować.
Porzeczki rozgotować w garnku. Gdy już wszystkie się rozpadną, przetrzeć je przez gęste sito. Do tak otrzymanego przecieru porzeczkowego dodać cukier do smaku (ja lubię kwaśne, więc nie dawałam dużo cukru) i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Gdy zgęstnieje, odstawić do ostygnięcia.
Ostudzoną, wcześniej zaparzoną kawę, zmieszać z likierem.
Połowę biszkoptów maczać w kawie (krótko!) i ułożyć na dnie blaszki.
Na biszkopty wyłożyć krem z kaszy manny, sera i żółtek.
Na to dać połowę przecieru porzeczkowego i znowu: maczane biszkopty, krem i przecier porzeczkowy.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation