Kuchnia

Owocowe

Dietetyczne ciasto marchewkowe
Składniki:

3 duże marchewki
3 łyżki zmielonych na mąkę otrębów owsianych
1 łyżka mąki orkiszowej
3 jajka
2 łyżki syropu z agawy
1,5 łyżki oliwy z oliwek
garść orzechów laskowych
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
imbir
Polewa:

1 serek wiejski lekki
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka suszonej, tartej skórki pomarańczowej
posiekane orzechy laskowe do dekoracji
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Marchewki myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Najlepiej użyć takiej o drobnych oczkach – ja takiej nie miałam, dlatego w cieście widoczne są paseczki marchewki – ale smaku niczego to nie zmienia! Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy do ubitej piany żółtka, syrop z agawy, oliwę z oliwek i miksujemy przez minutę. Masę dodajemy do tartych marchewek, mieszamy ze zmielonymi na mąkę otrębami owsianymi i łyżką mąki orkiszowej. Dodajemy szczyptę cynamonu, startego, świeżego imbiru, proszek do pieczenia, krojone orzechy laskowe, pestki dyni i słonecznika. Blaszkę wykładamy od spodu papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę marchewkową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 60 minut.

Serek wiejski miksujemy na gładki krem z łyżką syropu z agawy i tartą skórką pomarańczową. Wstawiamy do lodówki na godzinę!

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, odstawiamy je do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne, smarujemy je kremowym serkiem i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation