Kuchnia

Desery

Makaroniki orzechowe

przepis na 20 szt.

300 g orzechów włoskich
200 g cukru pudru
4 białka
50 g mąki pszennej

Odłóż kilka orzechów do dekoracji, a resztę zmiel. Białka ubijaj na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy już cały cukier wsypiesz do masy, ubijaj dalej nad parą tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Następnie wsyp do masy zmielone orzechy, mąkę i wymieszaj. Na posmarowaną blaszkę wykładaj po 1 dużej łyżce masy, rozpłaszcz ją i wyrównaj. Metalowym kółkiem wyrównaj brzegi każdego ciasteczka, zabierając resztki odkrojonej kółkiem masy. Na środku każdego kółeczka połóż orzech. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180 st. C i piecz około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation