Biżuteria

Kuchnia

Kotlety z ryżu - Przepisy kulinarne - Sprawdzone i smaczne

Składniki: Ryżowy farsz: 3 woreczki ryżu (3 x 10 dag) 1 kostka bulionowa z grzybami leśnymi 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 jajka 3 ząbki czosnku 10 dag cebuli (1 średnia) 3 łyżki pokrojonego szczypiorku słodka papryka w proszku majeranek sól pieprz Dodatkowo: bułka tarta olej do smażenia Sos: 10 dag cebuli (1 średnia) 2 łyżki smalcu 2 ząbki czosnku 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia oregano słodka papryka w proszku sól pieprz r e k l a m a r e k l a m a Sposób wykonania: Do garnka wlać 1 litr wody i zagotować. Następnie rozpuścić w niej kostkę bulionową. Dodać woreczki z ryżem, lisice laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Garnek przykryć, położyć na ogniu i gotować 5 minut od momentu zagotowania się bulionu. Następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem do ostudzenia (od czasu do czasu woreczki z ryżem można odwrócić). Ostudzony ryż przełożyć do miski. Dodać surowe jajka, pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, szczypiorek, szczyptę słodkiej papryki, majeranku, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Ręką formować kulki i lekko spłaszczać. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie zrumienić na rozgrzanym smalcu, pod koniec dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i mąkę pszenną. Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, mieszając aby się nie przypaliło. Do zimnej wody (około ½ litra) dodać przecier pomidorowy. Dokładnie rozmieszać i wlać do zrumienionej cebuli. Całość razem wymieszać, zagotować i chwilkę razem pogotować. Na koniec dodać szczyptę bazylii, oregano i słodkiej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone kotlety z ryżu podawać polane sosem i z dużą ilością dowolnej surówki. Z podanych składników wyjdzie około 17 kotletów z ryżu. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation