Kuchnia

jedzenie

Syrop z białych kwiatów czarnego bzu

2 litry kwiatostanów czarnego bzu
ok. litra wody
2 małe cytryny
500 g cukru

Kwiaty zebrać w suchy poranek, trzeba wybierać tylko świeżo rozkwitłe baldachy. Pamiętajcie, że zdrewniałe części dzikiego bzu są śmiertelnie trujące, więc absolutnie nie wolno ich zjadać. Zrywa się tylko kwiaty na zielonych gałązkach.

Kwiatostany włożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Przykryć i dostawić do wystudzenia.

Odcedzić kwiaty, dodać sok z cytryn, cukier i zagotować. Przelać do wysterylizowanych butelek i szczelnie zamknąć.

Na początku syrop może być mętny od pyłku, ale wkrótce pyłek siądzie na dnie i syrop będzie klarowny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation