Kuchnia

ZUPY

Chłodnik z botwinki - prosty i szybki

2 kubki kefiru lub jogurtu naturalnego (800 ml)
1 duży pęczek botwinki z młodymi buraczkami
1 zielony ogórek
1 pęczek rzodkiewki
4 łyżeki posiekanego szczypiorku, może być także koperek
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Buraczki wraz z łodyżkami umyj. Łodyżki pokrój w drobną kostkę.

Pokrojone łodyżki i buraczkami w całości włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj.
Dodaj sok z cytryny. Dzięki temu buraki nie stracą koloru.

Czas gotowania zależy od wielkości buraczków i wieku buraka :) Im młodszy tym krócej gotujemy.
Zazwyczaj młode buraczki gotujemy około 20-30 minut.
Po ugotowaniu odcedź i odstaw do wystygnięcia. Można przelać zimną wodą.
Gdy buraki będą zimne obierz ze skórki. Można to zrobić rękoma. Skórka łatwo zejdzie.

Po obraniu zetrzyj buraki na grubej tarce.

Rzodkiewkę pokrój w kostkę.

Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Można je także zetrzeć na tarce, ale my wolimy pocięte w kosteczkę. Powoduje to że są one chrupiace :)

Wszystko razem wymieszaj i dodaj maślankę lub jogurt.

Jeżeli będzie gęsty można dolać trochę wody.
Przypraw pieprzem i solą wg własnego uznania.
Chłodnik można wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawaj schłodzony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation