Kuchnia

Grab and go - LUNCHBOX

Babeczki z jajkiem



Przepis na 12 muffinów:

1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
20g masła
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka
1/4 łyżeczki proszku d o pieczenia
5 plasterków sera żółtego (lub więcej)
5 plasterków szynki (lub więcej)
po 1/4 czerwonej i żółtej papryki
przyprawy do smaku-u mnie sól, pieprz i czerwona papryka
12 jajek na wierzch


Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy wszystkie „suche” składniki- mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.

Masło roztapiamy i delikatnie studzimy. W drugiej misce mieszamy wszystkie „mokre” składniki- mleko, jogurt, roztopione masło oraz jajko. Wlewamy „mokre” składniki do „suchych”.

Siekamy szynkę, ser oraz paprykę. Dodajemy do masy muffinkowej i dokładnie mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Każdą delikatnie, przy pomocy pędzelka, smarujemy oliwą. Do każdej papilotki nakładamy po łyżce ciasta.

Pieczemy przez około 25-30 minut w 180 stopniach. Wierzch babeczek powinien być rumiany. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i delikatnie studzimy.

Następnie do każdej papilotki wbijamy po jednym jajku uważając, by białko nie zalało foremki do muffinów. Zapiekamy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach (piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu).

Podajemy jeszcze ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation