Kuchnia

JEDZONKO

Makaron w sosie paprykowo-pomidorowym z kurczakiem
Składniki (na 4 porcje; 1 porcja 322 kcal):

1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka
250-300 g makaronu (np. kolorowych tagliatelle)
1 duża czerwona papryka
5 dużych pomidorów
kilka pomidorków koktajlowych
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka klarowanego masła
1 łyzka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piersi kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na teflonowej patelni bez tłuszczu aż mięso zmięknie.
W międzyczasie, w głębokiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego i wrzucamy cebulę. Lekko ją solimy i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażymy, często mieszając około 5 minut. W międzyczasie duże pomidory zalewamy wrzątkiem, a po około pół minucie przelewamy zimną wodą. Obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Pokrojone w kostkę duże pomidory dodajemy do papryki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano, cukrem i kurkumą i dusimy aż pomidory lekko się rozpadną. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i gotujemy jeszcze około 3 minut. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, zestawiamy z ognia.
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu i wrzucamy go do sosu z mięsem. Dokładnie mieszamy i podajemy gorący. Można go posypać odrobiną tartego parmezanu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation