Kuchnia

Kulinaria

Składniki( na 10-12 muffinek*):

1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub margaryny( lub 1/4 szklanki rozpuszczonego masła i 1/4 szklanki sosu jabłkowego)
2- 3 łyżki cukru( w oryginale było 1/2 szklanki!)
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mąki kukurydzianej( żółtej)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
4-7( w zależności od wielkości) parówek lub innych cienkich kiełbasek)

*lub 48 mini muffinek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować odrobiną margaryny i obsypać mąką( dobrze wychodzą z foremek).
W misce dobrze połączyć ostudzone, rozpuszczone masło, cukier, jajka i maślankę. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki, sodę , sól i wsypać w 2 partiach do mokrych składników( ja wsypuję wszystko na jeden raz). Wymieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładać do foremek, do 3/4 wysokości. Parówki pociąć na taką wielkość, aby wystawały ponad surową masę, mniej więcej równo z wysokością formy, i umieścić na środku muffinki. Piec na złotawy kolor, 10- 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation