Kuchnia

Kulinaria - Dodatki

Przepisy » Dla dzieci » Ciepłe dodatki do obiadu » Sosy i dipy » Sos słodko - kwaśny » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami


½ czerwonej papryki
1 średnia marchew
½ szk. pędów bambusa
1 cebula
4 plastry ananasa
1 szk. przecieru pomidorowego
3 łyżki cukru
½ szk. soku z ananasa
2 – 3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól

1. Przygotowanie sosu zaczynam od pokrojenia warzyw : paprykę kroję w cienkie paski, ananasa na mniejsze kawałki, marchewkę kroję w słupki, cebulę w piórka a pędy bambusa na cieńsze paski.

2. Następnie w woku karmelizuję cukier – wsypuję go i nie mieszam dopóki się nie rozpuści, ale uważajcie aby go nie spalić ! Jeśli zacznie się przypalać to trzeba mieszać! Kiedy cukier jest już rozpuszczony wlewam do niego sok z ananasa i mieszam, aż uzyskam jednolitą konsystencję.

3. Teraz wlewam przecier pomidorowy, wciskam sok z cytryny i dodaję pokrojone warzywa : paprykę, cebulę i marchew. Na dosyć dużym ogniu warzywa smażę przez około 3 minuty, a następnie dodaję do nich kawałki ananasa i pędy bambusa.

4. Sos doprawiam do smaku solą, wlewam wodę z mąką ziemniaczaną (rozpuściłam ja w bardzo niewielkiej ilości wody) i jeszcze króciutko gotuję, po prostu, aż sos zgęstnieje. Jeśli byłby zbyt gęsty rozcieńczam go wodą z sokiem z ananasa w proporcji 1:1. Jeśli lubicie ostry smak sosu to można go doprawić papryczką chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation