Kuchnia

przetwory

Dżem jagodowy - najprostszy

Składniki:

2 kg jagód
0,7 kg cukru
2 żelfix-y 3:1

Przygotowanie:
bardzo dokładnie umyć jagody, najpierw pod biezacą wodą, potem w misce - wybrać wszystkie listki i zielone bądz wysuszone owoce - bo takie też się zdarzają, jeszcze raz pod bieżącą wodą, wyłożyć na durszlak, zostawić, żeby ociekły z wody
wsypać do dużego garnka, dodać żelfix i cukier, dokładnie wymieszać
wstawić na kuchenkę i pogotować około 7-10 minut ciagle mieszając, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć, mieszać do zaniku piany, nakładać gorące do słoików
odwrócić do góry nogami, zostawić tak kilka miut, potem odwrócić, zostawic do całkowitego wystygnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation