Kuchnia

lunch box

Naleśniki z duszonymi warzywami, herbata owocowa.

Naleśniki z duszonymi warzywami

Składniki na 4 porcje:
- 4 naleśniki pełnoziarniste
- papryka
- cukinia
- cebula
- garść fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki natki pietruszki
- ulubione przyprawy

Fasolkę ugotuj i odcedź, jak ostygnie pokrój ją na 3 centymetrowe kawałki. Paprykę, cukinię i cebulę poszatkuj i uduś na oliwie. Do warzyw dodaj fasolkę, dopraw do smaku. Duś warzywa do miękkości. Gotowe nadzienie nałóż do naleśników i zawiń je.


Naleśniki pełnoziarniste (4 szt.):
- 4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
- 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 1 jajo
- ½ łyżki oleju
- 4 łyżki otrębów
- ½ szklanki mleka 0,5% tł.
- ½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)

Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation