Kuchnia

lunch box

Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem, paseczki z ogórka, sok pomidorowy.

Składniki na 3-4 sztuki:

Ciasto:
- 4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
- 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 1 jajo
- ½ łyżki oleju
- 4 łyżki otrębów
- ½ szklanki mleka 0,5% tł
- ½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)

Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Farsz:
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g chudego twarogu
- 1 cebula
- sól, pieprz
- ewentualnie łyżka śmietany
- oliwa z oliwek

Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podduś chwilę na patelni. Twaróg zgnieć razem z kaszą i cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli farsz się nie lepi możesz dodać łyżkę śmietany.

Naleśniki posmaruj farszem i złóż.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation