Kuchnia

żarełko

Makaron z kurczakiem zapiekany ze szpinakiem i suszonymi ...

Składniki:

300 g makaronu (świderki, rurki)
3 filety z kurczaka (po ok. 160 g)
garść szpinaku (może być mrożony, wcześniej rozmrożony)
1 ząbek czosnku
50 g suszonych pomidorów w oleju
3 jajka
100 g śmietanki kremówki 30%
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
3-4 łyżki startego na dużych oczkach twardego żółtego sera



Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę.
Szpinak (jeśli używamy świeżego) umyć, zblanszować we wrzątku, odsączyć, odcisnąć, pokroić.
Czosnek obrać i posiekać, suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w kostkę.

Jajka roztrzepać ze słodką i kwaśną śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać czosnek, 2 łyżki sera i dokładnie wymieszać.



Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C (z termoobiegiem do 160 st.C).

Formę o wymiarach 30x40 cm posmarować olejem, włożyć makaron, mięso, szpinak oraz suszone pomidory i wymieszać. Całość polać równomiernie przygotowanym sosem i posypać tartym serem.

Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 40-50 minut, aż ser się stopi, a wierzch zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation