Kuchnia

Spiżarnia

ok 100g tofu nat

5 łyżek sosu sojowego

2 łyżki wody

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżki suszonych ziół

pomidory suszone

wykałaczki

oliwa

można eksperymentować z innymi dodatkami jak czosnek, cebula, imbir



Wykonanie

Tofu kroję na kilkucentymeetrowe kawałki (4 cm na ok 1 cm). W pojemniczku mieszam sos sojowy z wodą i octem ryżowym, zanurzam tofu, przykrywam i wstawiam do lodówki na min 2 godziny.





Pomidory zalewam wrzątkiem, po kilku minutach odcedzam na sitku. Tofu wyjmuję z pojemniczka, każdy kawałek obsypuję ziołami, kładę na końcu pomidora i zwijam w roladkę, spinam przełamaną na pół wykałaczką przebijając na wylot (w niektórych przypadkach użyłam 2 patyczków). Wrzucam do słoiczka, zalewam do pełna oliwą, zakręcam i wstawiam do piwnicy (inne ciemne chłodne miejsce) na kilka/ kilkanaście dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation