Kuchnia

Spiżarnia

Lutenica
Składniki:

3 kg papryki czerwonej
750 g pomidorów
pół łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżki cukru
3/4 łyżki soli
3/4 szklanki oleju
czosnek (opcjonalnie)
Wykonanie:

Papryki oczyszczamy z nasion, kroimy na drobne kawałki. Pomidory obieramy ze skórki i ścieramy na tarce (ja rozgniotłam ręcznie). Warzywa wrzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu, aż całkowicie rozmiękną. Przecieramy masę przez sito. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do uzyskania konsystencji gęstego puree. Dodajemy posiekaną natkę, cukier, sól, olej i ewentualnie zmiażdżony czosnek. Mieszamy, przekładamy do ciepłych wysterylizowanych słoików i gotujemy je całkowicie zanurzone przez 30 minut.

Smacznego !

źródło: Beata Lipov, Bułgaria na talerzu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation