Kuchnia

Spiżarnia

Galaretka z papierówek

Składniki:

•3 kg papierówek
•2,5 kg cukru
•otarta skórka z jednej cytryny
•3 laski wanilii
•mięta - świeża




Przygotowanie:

•papierówki umyć, pokroić na 4 części i takie ze skórą, z pestkami, z ogonkami wkładamy do wysokiegi i dużego garnka
•zalewamy wodą, żeby je tylko przykryć, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i gotujemy około 45-60 minut, wyłączamy, przykrywamy, zostawiamy na noc
•następnego dnia odsączamy ugotowane jabłuszka - na duży garnek nakładamy durszlak - na niego kładziemy gazę i przelewamy ugotowane owoce wraz z sokiem - na sam koniec przykrywamy z wierzchu też gazą i obciążamy owoce na durszlaku - ja postawiłam ponad 2 kg ogórki małosolne - nie dociskałam, sok sam pomalutku cedził się przez gazę, zostawiamy tak na 2-3 godziny
•po tym czasie odważamy powstały sok i dajemy tyle samo cukru, zagotowujemy na średnm palniku, dodajemy wyskrobane laski wanilii wraz z ziarenkami i ścieramy skórkę z cytryny
•gotujemy tak bez przykrycia około 2-3 godzin, do momentu aż galaretka zacznię gęstnieć - ja ponownie przelałam ją przez durszlak wyłożony gazą - chciałam mieć czyściutką, gładką galaretkę i taką udało mi się uzyskać
•ponownie zagotowałam, gdy zaczeła tężeć - wylałam za radą Anny Marii kroplę na zimny - z zamrażarki talerzyk, zaczęła odrazu zastygać i gorącą nalewałam do słoików - z racji używania do tego celu weck- ów ja je zapasteryzowałam, jak zamykacie ją w twistach, ten zabieg jest zbędny (do kilku słoiczków dałam tuż po nalaniu gałązkę mięty)

Przepis ze strony:
http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/08/galaretka-z-papierowek.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation