Kuchnia

Babeczki, muffiny, cupcakes, rurki, pączki, oponki & wszystko to, co małe i pełne smaku

Ciasteczka francuskie ze śliwkami


Ciasto francuskie najlepiej rozmrażać pozostawiając je w lodówce na całą noc

Przygotowanie: 20 min

Składniki na 12 sztuk:
• 1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta
• 12 dużych śliwek (renklody albo węgierki)
• 10 dag masy marcepanowej
• 2–3 duże łyżki soku pomarańczowego
• 2–3 łyżki soku cytrynowego
• pół opakowania galaretki morelowej albo cytrynowej
• 1 kieliszek rumu (40 ml)
• 1 łyżka paseczków skórki z cytryny

Sposób wykonania:

1. Ciasto francuskie rozmroź.

2. Śliwki umyj, osusz i przekrój na połówki. Usuń pestki i skrop sokiem cytrynowym. Przygotuj galaretkę według przepisu na, ale z nieco mniejszą niż zalecana ilością wody. Odstaw do stężenia.

3. Masę marcepanową utrzyj z rumem i sokiem pomarańczowym. Następnie podziel ją na 12 równych kawałków. Uformuj je w kulki i powkładaj do śliwek w zagłębienia po pestkach.

4. Rozmrożone ciasto francuskie rozwiń i rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Pokrój na 12 prostokątów. Na środku każdego prostokąta połóż połówkę śliwki przekrojoną stroną do dołu.

5. Ciastka ułóż na blasze, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i upiecz na złoty kolor (20–25 minut). Po ostudzeniu posmaruj tężejącą galaretką owocową i posyp skórką cytrynową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation