Kuchnia

Babeczki, muffiny, cupcakes, rurki, pączki, oponki & wszystko to, co małe i pełne smaku

Kruidnoten - błyskawiczne pierniczki

Składniki (na 100 sztuk):

230 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
100 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
2 łyżeczki miodu
4 łyżki mleka

Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, kakao oraz szczyptą soli. Dodać masło i rozetrzeć palcami jak ciasto kruche, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodać cukier, miód i mleko i wszystko zagnieść na gładkie ciasto.

Z ciasta odrywać nieduże kawałki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Im równiejsza kulka, tym ładniej wyjdą pierniczki. Układać na blasze do pieczenia w niewielkich odstępach - nieco rosną.

Piec przez 20 minut w 160°C. Studzić na kratce.

Pierniczki są od razu miękkie, z czasem jednak twardnieją, więc należy je przechowywać w szczelnej puszce, do której co kilka dni trzeba włożyć kawałek jabłka. Albo zjeść od razu i po kłopocie, w końcu można je upiec ponownie tuż przed Świętami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation