Kuchnia

Kulinaria - Przetwory

Dżem dyniowy z jabłkiem, gruszką i cynamonem



Mam tylko jedną uwagę, odnośnie cukru. Jego ilość zależy od słodyczy samych owoców. Ja miałam niewyobrażalnie słodkie gruszki i słodkie jabłka, więc po dodaniu szklanki cukru dżem był już bardzo słodki. Może się jednak okazać, że Wasze owoce nie będą tak słodkie i będziecie musieli dodać więcej cukru, chociaż raczej polecam wybranie słodkich owoców, niż dosładzanie dżemu.


Składniki:

* 1 kg dyni
* 1 kg jabłek
* 1 kg gruszek
* 1 szklanka cukru
* 1/2 łyżeczki cynamonu



Owoce obieramy ze skórek i ścieramy na grubych oczkach tarki. Umieszczamy w garnku z grubym dnem podlewając na początek odrobiną wody i dusimy przez około 45 minut, do czasu aż owoce zmiękną i się rozgotują. Następnie dodajemy cukier oraz cynamon i gotujemy jeszcze około 15-20 minut dość często mieszając, ponieważ cukier może się przypalać.

Gotowy dżem możecie zmiksować blenderem na gładko.

Ja gorący dżem przekładałam do gorących słoików, które uprzednio "piekłam" w 130 stopniach przez około 15 minut, mocno dokręciłam i odwróciłam, stawiając je na zakrętce i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Ale możecie też pasteryzować je około 15 minut. Niemniej jednak, jeśli i dżem i słoiki są gorące, to uważam że dodatkowe gotowanie ich jest zbędne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation