Kuchnia

kuchnia - mieso, wedliny, drob, ryby, zapiekanki

Wątróbka w sosie słodko-ostrym
http://wedrowkipokuchni1.wordpress.com/

Składniki:
60 dag wątróbki drobiowej
50 g rodzynek
2 duże cebule
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy
100 ml wody
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz
sól
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy i myjemy.Cebulę kroimy w cienkie półplasterki.Na patelni do duszenia rozpuszczamy masło z dodatkiem 1 łyżki oliwy.Wrzucamy cebulę i podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu,aż zmięknie.Na końcu dodajemy miód,mieszamy.Dusimy na małym ogniu.Po jakimś czasie kiedy cebula zacznie się rumienić,dodajemy 100 ml wody i rodzynki.W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę.Wrzucamy wątróbkę i obsmażamy z każdej strony,aż delikatnie się zrumieni.Do gotowej cebuli dodajemy usmażoną wątróbkę bez tłuszczu,koncentrat pomidorowy i przyprawy.Pamiętajmy,że potrawa powinna być pikantna.Wszystko razem dusimy około 10 minut.Jeśli sos za bardzo odparuje,możemy podlać wodą.Podajemy z ziemniakami i surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation