Kuchnia

sosy

Sos pieczarkowy

Sekretem idealnego sosu pieczarkowego jest tymianek, pieczarki go kochają. Całość warto podlać słodką śmietanką 30%.

Jasny kolor sosu pieczarkowego uzyskamy dzięki dodaniu do grzybów soku z cytryny. Do sosu warto wykorzystać świeże pieczarki, jeszcze bez mocno rozwiniętej czarnej części blaszkowej. Dzięki temu nie uzyskamy czarnego sosu.

Składniki:
0,5 kg pieczarek
300 ml śmietanki 30%
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier
1 średnia cebula
tymianek
natka pietruszki
80 g sera brie
masło
Przepis
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Większe egzemplarze wpierw tniemy na pół, a potem na plasterki. Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.



Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota możemy dodać grzyby. Od razu je solimy, aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować. Wtenczas podlewamy je śmietanką. Od razu można doprawić całość solą, pieprzem oraz tymiankiem (najlepiej świeżym).

Małym dodatkiem, który moim zdaniem świetnie podkreśla smak pieczarek jest ser brie. Zatem kroimy go jak najdrobniej i również wrzucamy do garnka. Całość dusimy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli chcemy uzyskać bardzo zawiesisty sos wystarczy dodać do niego zaklepkę (zimną wodę zmieszaną z mąką).

Gotowy sos pieczarkowy podajemy z klopsami lub kluskami. Na koniec obowiązkowo posypujemy go sporą garścią świeżej natki z pietruszki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation