Fotografia

inspiracje

Chleb bez jajek, mąki i drożdży.

Składniki: (1 bochenek pieczony w średniej keksówce)

135 g ziaren słonecznika
90 g siemienia lnianego
65 g orzechów laskowych lub migdałów (ja użyłam orzechów włoskich)
145 g płatków owsianych
2 łyżki nasion chia
4 łyżki łusek babki płesznik (ja użyłam nasion tej babki)
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego (lub miodu, ja użyłam syropu z agawy)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee
350 ml wody


W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu składniki mokre. Wymieszać zawartość obu naczyń, bardzo dokładnie. Jeśli masa jest zbyt gęsta i nie można jej wymieszać, dodać łyżkę wody.
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki, przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny (max 24 godziny). Piec w 175 stopniach przez 20 minut, następnie chleb wyciągnąć z foremki, ułożyć go na blaszce i piec dodatkowe 30-40 minut. Upieczony chleb powinien po postukaniu od spodu wydawać głuchy odgłos. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation