Kuchnia

Na słodko

Marchewkowe muffinki bez mąki

Składniki na 5 sztuk:

2 średnie marchewki
3 łyżeczki miodu/ ksylitolu/ słodzika ( u mnie jest to pół na pół ksylitol i słodzik)
czubata łyżeczka cynamonu
1 jajko
50g płatków migdałów zmielonych na proszek np. w malakserze
garstka ziaren słonecznika
3 łyżki otrębów owsianych
łyżeczka oleju rzepakowego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki gęstego jogurtu lub serka

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obrane ze skórki marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do marchewkowej masy dodajemy jajko, olej, jogurt i mieszamy. Pozostałe składniki (suche) mieszamy w drugiej misce i dodajemy do naszej mokrej masy, mieszamy w miarę dokładnie. Przekładamy do 5 papilotek (będą się trochę przyklejać więc proponuję formę silikonową lub wysmarowanie foremek kropelką oleju i posypanie otrębami), pieczemy około 20- 25 minut aż wierzch będzie delikatnie brązowy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation