Kuchnia

desserts

Konfitura z gruszek i karmelu o aromacie wanilii

Składniki:
1,5 kg gruszek
1/2 laski wanilii
300 g cukru
1 cytryna
30 g masła

Gruszki dobrze umyj, połowę obierz ze skóry, ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Pokrój na kawałki, nie muszą być regularne. Przełóż do miski. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj dobrze z owocami, odstaw całość na kilka minut.

Szeroki rondel rozgrzej i wsyp cukier. Ogrzewaj tak długo, aż zrobi się lekki karmel, wtedy dodaj masło i laskę wanilii. Włóż gruszki i na wolnym ogniu smaż jak konfiturę. Jak tylko owoce puszczą cały sok, mieszaj regularnie, bo od tego momentu konfitura może się przypalić. Jak tylko sok zredukuje się do połowy swojej objętości, a karmel całkowicie się rozpuści, konfitura będzie gotowa do przełożenia do słoików.

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj je i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj konfiturę i zamknij dobrze pokrywką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation