Kuchnia

desserts

Moje Wypieki | Razowe racuchy z bananami
Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej razowej
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru z wanilią
1,5 szklanki mleka
14 g drożdży suchych (2 opakowania) lub 28 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soku z cytryny
3 duże dojrzałe banany

1 szklanka = 250 ml

Banany pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny.

W dużym naczyniu - mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie widelcem (jeśli używacie drożdży świeżych najpierw należy zrobić rozczyn). Dodać pokrojone banany, wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie - jeśli tak jest można dodać łyżkę lub dwie mąki pszennej. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto nabierać dużą łyżką (zanurzaną uprzednio w oleju, by ciasto się do niej nie kleiło) i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, odwracając na drugą stronę kiedy powierzchnia racuchów pokryje się pęcherzykami powietrza. Odkładać na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia.

Podawać ciepłe z pudrem lub ulubionym dżemem.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation