Kuchnia

Gotowanie

Szarlotka z pianką



Pierwsza szarlotka z tegorocznych jabłek.

Źródło: szarlotka z pianką



Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 3 łyżki śmietany 18 %

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, pozostałym wylepić blaszkę ( 25x35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia, schłodzić w lodowce. Podpiec około 20 minut w 180 st. C.



Składniki na warstwę jabłkową:

- ok 8 jabłek średniej wielkości
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody, dodać cukier waniliowy i cynamon. Wyłożyć na podpieczony spód.



Składniki na piankę:

- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie połączyć z proszkiem budyniowym.

Piankę wyłożyć na jabłka. Na wierzchu zetrzeć zamrożone pozostałe ciasto.

Piec około 45 minut w 180 st. C.



Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation