Kuchnia

PIEROGI

Knedle ze śliwkami

SKŁADNIKI:

Porcja dla 4 osób.

15 szt. śliwek węgierek
1 kg ziemniaków
1 ½ szklanki mąki pszennej (orientacyjnie, gdyż ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków)
1 jajko
sól
cukier puder
2 łyżki masła
odrobina mielonego cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Odstawiamy do wystygnięcia.

2. W tym czasie przygotowujemy śliwki: przekrawamy je na pół, sprawdzamy czy nie ma robali i wyciągamy pestki.

3. Na stolnicy lub w dużej misie wyrabiamy ciasto: do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i szczyptę soli.

Ciasto powinno być miękkie, sprężyste, nie powinno kleić się do rąk. Jeśli ziemniaki są wodniste dodajemy więcej mąki.
4. Z ciasta formujemy dużą kulę, z której odrywamy kawałek i formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie spłaszczamy na nieduży placek.

Jeśli w trakcie formowanie knedli ciasto zaczyna przyklejać się do dłoni, to wtedy obsypujemy dłonie mąką.

5. Małą łyżeczką sypiemy na placek cukier puder (wg uznania, ja daję ½ łyżeczki), a na to kładziemy połówkę śliwki węgierki. Zaciskamy ciasto wokół śliwki i formujemy kształtną kulkę.
5. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 5 minut od ich wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

6. W tym czasie na rozgrzanej patelni rumienimy masło (uważajcie by go nie przypalić – będzie gorzkie).

Knedle podajemy polane zarumienionym masłem, posypane cukrem pudrem i odrobiną cynamonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation