Kuchnia

pyszności ;* przepisy na pyszne ciasta, potrawy i inne smakołyki

kora orzechowa z brzoskwiniami- imprezowe ciasto
Przepis
Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

BISZKOPTY:

8 białek
3 żółtka
szklanka cukru
200 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
zalewa z brzoskwiń w puszce (puszka o masie 820 g)
5 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
300 g masła/ margaryny
DODATKOWO:
1 duża lub 2 małe paczki delicji brzoskwiniowych
brzoskwinie z puszki
2 galaretki brzoskwiniowe
1/4 szklanki mocnej kawy
1/4 szklanki wódki
BISZKOPTY: Dwie foremki 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać orzechy, wiórki kokosowe i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka, jedno po drugim stale miksując. Na koniec wmieszać łyżką sypkie składniki. Rozdzielić masę na dwie foremki, wyrównać i wstawić obie na raz do piekarnika nagrzanego do 160°C na termoobieg. Piec przez ok. 35 minut.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3/4 litra wody.
Do garnka wlać zalewę z brzoskwiń i 3/4 szklanki wody. Dodać cukier i zagotować. Budynie i mąkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, następnie dodać żółtka i wymieszać wszystko dokładnie rózgą. Wlać na gotującą się wodę brzoskwiniową i gotować przez kilka minut stale mieszając. Odstawić do wystudzenia. Następnie utrzeć z masłem- do budyniu brzoskwiniowego dodawać stopniowo po kawałeczku masła miksując wszystko razem.
Kawę (zimną) wymieszać z wódką.
Każdą połówkę brzoskwini pokroić na 4 (na jednakowe części, jak jabłka).
Biszkopt przełożyć do blaszki. Wyłożyć na niego prawie połowę masy, wyrównać. Delicje w całości maczać w kawie z wódką i układać na masie jedna obok drugiej czekoladą do spodu. Na koniec nasączyć je jeszcze łyżeczką. Wyłożyć drugą część masy, zostawiając ok. 4 łyżki (na drugi biszkopt). Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować pozostałą masą. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. (najlepiej, żeby masa przylegała do ścianek blaszki, żeby galaretka nie podciekła na spód, ponieważ biszkopt nią nasiąknie). Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation