Kuchnia

pyszności ;* przepisy na pyszne ciasta, potrawy i inne smakołyki

Wuzetka

Jest to najlepszy przepis na wuzetkę. Pochodzi z przepiśnika mojej Mamy i jest sprawdzony od lat. Wilgotne ciasto czekoladowe przełożone kwaskowatym kremem. Wszystko zwieńczone deserową polewą czekoladową i słodką bitą śmietanką. Pyszne :) Spróbujcie również w prostokątnej blaszce :)


Składniki:
CIASTO:

2 szklanki mąki;
1 szklanka cukru;
2 jajka;
100 g margaryny;
1 szklanka mleka;
3 łyżki kakao;
2 łyżki dżemu;
1 łyżka proszku do pieczenia.

KREM:

250 g masła;
4 łyżki cukru pudru;
1 opakowanie cukru waniliowego;
5 łyżek zsiadłego mleka;
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%.

POLEWA CZEKOLADOWA:

100 g gorzkiej czekolady;
2 łyżki masła;
2 łyżki mleka.

PONADTO:

bita śmietana do dekoracji.

Wykonanie:
CIASTO: Margarynę, jajka i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać dżem, kakao i znowu dokładnie utrzeć. Na końcu wlać mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem. Całość dobrze wymieszać. Ciasto przelać do niedużej formy. Piec 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie przekroić je wzdłuż. Blaty nasączyć np. wodą wymieszaną z wódką lub sokiem owocowym.
KREM: Miękkie masło utrzeć do białości. Dodać cukier i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodawać stopniowo po łyżce zsiadłego mleka i kwaśnej śmietany, stale przy tym miksując. Kwaśna śmietana łatwo się warzy w kremie. Gdy to się stanie, należy jeszcze dłużej ucierać krem (7-10 minut). Jeśli krem nadal jest zwarzony - to nic. Przełożyć takim kremem blaty i wstawić do lodówki na noc - na drugi dzień krem jest gładki i zwarty.
POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewą wysmarować ciasto. Udekorować bitą śmietaną. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation