Kuchnia

zaprawy

Konfitura z winogron z imbirem

Składniki:

50 dag winogronu ciemnego, u mnie drobny i kwaskowy
6 łyżek cukru
1 pełna łyżka Żelfixu
szczypta imbiru mielonego

Winogrono przepłukać wodą. Zasypać 6 łyżkami cukru i zostawić na noc. Na drugi dzień, dodać pełną łyżkę Żelfixu i postawić na mały ogień by się gotowało. Często mieszać. Gdy winogrona obejdą ze skórek i zrobi się papka wyłączyć palnik. Przetrzeć łyżką winogrono przez sitko z malutkimi oczkami, by pestki nie przeszły lub przez ściereczkę tetrową. Gdy zostaną już tylko skórki i pestki przestać przecierać. Dodać szczyptę imbiru, wymieszać i z powrotem zagotować. Wlać do słoiczka i odwrócić do góry dnem, by się zamknął.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation