Kuchnia

serniki

sernik dyniowy

Sernik dyniowy z nutą cynamonu na spodzie z ciastek Oreo. Idealnie kremowy, o pięknym, pomarańczowo - złotym kolorze, na kontrastującym, czarnym spodzie. Pyszny i elegancki. Nie jest pracochłonny, ale każe na siebie dość długo czekać. Aby jeszcze ułatwić sobie życie można dzień lub dwa dni wcześniej przygotować puree z dyni, przechowywać w lodówce, a potem tylko odpowiednio wcześniej wyjąć, żeby nabrało temperatury pokojowej. To jest naprawdę ważne, bo jeżeli składniki masy serowej mają różną temperaturę to sernik nie będzie się równo wypiekał.Ten sernik opracowałam go na bazie przepisu na sernik New York, ale w ramach obniżenia kosztów, zamiast serka Philadelphia użyłam serka śmietankowego Twój Smak z Piątnicy. I co? I sukces! Serek dał radę i nie jest to wcale żadna reklama! Wypróbowałam go z własnej, nieprzymuszonej woli i jestem szczerze zadowolona z efektów. Sernik wyszedł doskonały. Wierzch gładki, bez wybrzuszeń i pęknięć, a środek zwięzły i kremowy. Oby i Wam taki wyszedł!

NA SPÓD:

100 g masła
300 g ciastek Oreo

NA MASĘ SEROWO-DYNIOWĄ:

1 kg dyni
7 opakowań (945 g) serka śmietankowego Twój Smak
1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu


Dynię kroimy na duże kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 st. C. Pieczemy do czasu gdy miąższ będzie bardzo miękki.
Dynię wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy ostygnąć, a następnie pozbawiamy środkowej części miąższu, w której są pestki. Resztę miąższu zeskrobujemy ze skórki i przekładamy do blendra. Miksujemy na gładkie puree.
Wszystkie składniki masy serowej wyciągamy z lodówki aby miały tę samą temperaturę, czyli pokojową.
Aby zrobić spód do sernika rozpuszczamy masło, a ciastka rozdrabniamy robotem kuchennym.
Foremkę o średnicy 23 cm natłuszczamy odrobiną roztopionego masła (najlepiej posłużyć się pędzelkiem).
Resztę masła wlewamy do ciastek i razem mieszamy. Gotową masą wyklejamy spód i boki foremki.
Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie foremkę wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do dzieży od miksera wkładamy wszystkie serki i ubijamy na niskich obrotach, następnie dosypujemy mąkę, cynamon i cukier, po łyżce. Następnie dodajemy puree z dyni, a za nim wszystkie jajka na raz. Gdy jajka całkowicie się rozprowadzą w masie serowej to wlewamy mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy. Wyłączamy mikser, szpatułką zgarniamy składniki, które przyległy do ścianek naczynia i jeszcze chwilę wszystko mieszamy. Uwaga! Masa jest rzadka. Nie przejmujcie się tym!
Na przestudzony spód wylewamy masę serową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 st. C i pieczemy około 1 godziny i 15 minut. Piekarnik wyłączamy gdy brzegi będą ścięte, a przy potrząsaniu foremką środek będzie jeszcze drżał. Wtedy uchylamy drzwiczki piekarnika, wkładamy w nie drewnianą łyżkę i przymykamy tak, aby powstała szpara. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Następnie ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 8 h, najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation