Kuchnia

serniki

Jogurtowy sernik na zimno z kokosem i wiśniami.

Sernik na zimno z kokosem i wiśniami w galaretce. Na bazie jogurtu greckiego i serka homogenizowanego, spoczywający na czekoladowym spodzie. Jest delikatny, nie za słodki i czterowarstwowy! Zapraszam na kawałek:)

40 minut + 3 godziny schładzania

Potrzebujesz

Spód
150 g kruchych ciastek
100 g masła
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki wiórek kokosowych

Galaretka z wiśniami
1 duży słoik wiśni w zalewie
3/4 szklanki syropu z wiśni
2 łyżeczki żelatyny

Warstwa różowa
300 g tłustego sera homogenizowanego
150 g jogurtu greckiego
150 g cukru
1/4 szklanki syropu z wiśni
3 łyżeczki żelatyny

Warstwa biała
200 g tłustego sera homogenizowanego
100 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki zimnego mleka kokosowego
2 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżeczki żelatyny
wiórka kokosowe do posypania

Jogurtowy-Sernik-2

Przygotowanie:
Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Formę obwinąć folią aluminiową aby zabezpieczyć przed wypłynięciem soku. W małym rondelku rozpuścić masło, dodać czekoladę i wymieszać. Ciasteczka rozkruszyć do blendera, zalać czekoladowym masłem i zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy, wygładzić łyżką i włożyć do lodówki.

Odcedzić wiśnie nad miską i odlać 3/4 szklanki syropu. 2 łyżki syropu lekko podgrzać i wymieszać z żelatyną. Z powrotem wlać do szklanki z syropem i wymieszać. Odstawić.

W misce wymieszać ser z jogurtem i cukrem. Odlać 1/4 szklanki odcedzonego syropu z wiśni, lekko podgrzać i wymieszać z żelatyną. Dodać łyżkę jogurtowej masy, wymieszać. Następnie przelać do miski z masą i wymieszać. Odstawić.

Do osobnej miski przelać zimne mleko kokosowe. Odlać 4 łyżki do szklanki. Mleko kokosowe w misce; ubić na konsystencję jogurtu, dodać ser homogenizowany, jogurt grecki i cukier. Wymieszać. Pozostałe mleko kokosowe w szklance; podgrzać i wymieszać z żelatyną. Dodać 2 łyżki masy jogurtowej do żelatyny, wymieszać. Następnie przelać do miski z masą, dodać wiórka kokosowe i wymieszać.

Wyjąć tortownicę z lodówki. Na dno ułożyć wiśnie, zalać sokiem z żelatyną. Delikatnie przelać różową masę, wygładzić. Wykończyć białą masą i delikatnie wygładzić. Włożyć do lodówki na 3 godziny lub na całą noc.

Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation