Kuchnia

serniki

Autor: Wypieki Beaty
Składniki

2 szklanki = ok. 650g pure z dyni (około kilogram świeżej dyni)
750g tłustego twarogu sernikowego
40g mąki ziemniaczanej
6 jajek
½ łyżeczki ekstraktu wanilii,
½ łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta kardamonu
200g cukru pudru

Wykonanie

Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj (możesz nie ścinać przed gotowaniem skórki, dużo łatwiej zejdzie po ugotowaniu).
Miękką dynię zmiksuj blenderem, albo porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków i przestudź.
W dużej misce umieść twaród, mus z dyni, cukier puder, mąkę ziemniaczaną (można ją zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym bez cukru) oraz przyprawy. Zmiksuj wszystko razem do połączenia składników.
Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie miskując masę twarogową.
Przełóż masę do przygotowanej foremki (tortownica 22 cm).
Piecz w 140 stopniach przez 90 minut.
Po upieczeniu ostudź, a następnie schłódź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.

Notatki
Porcja na tortownicę 22 cm.Sernik dyniowy
http://wypiekibeaty.com.pl/?s=sernik+dyniowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation