Kuchnia

Bułki, pierogi,racuchy

Rogaliki z wiśniami - składniki
3 szklanki mąki;
pół szklanki cukru;
szklanka mleka;
pół kostki masła;
2 jajka;
2 żółtka;
czubata łyżka drożdży;
cukier waniliowy;
łyżka masła do wysmarowania blachy;
wiśnie z konfitury
Rogaliki z wiśniami - sposób przygotowania
Drożdże rozmieszaj z łyżką cukru. Dodaj łyżkę mąki, szklankę ciepłego mleka, przykryj ściereczką i pozostaw rozczyn do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Do przesianej ciepłej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem żółtka, ubitą pianę. Wszystkie składniki połącz, dodaj miękkie masło, wyrób ciasto (musi odchodzić od ręki). Pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Podziel na trzy części, rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Każdy pokrój na 8 trójkątów, na środek połóż wiśnie. Zwijaj rogaliki – zaczynaj od podstawy trójkąta. Ułóż je na blasze do wyrośnięcia, potem posmaruj roztrzepanym białkiem. Wstaw do gorącego piekarnika, piecz w 200°C ok. 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation