Kuchnia

Kuchnia - Dietetyczna

Moje Dietetyczne Fanaberie: Kurczak faszerowany pieczarkami i cukinią


3 piersi z kurczaka (około 750g)
1 łyżeczka łagodnej papryki + 1/2 łyżeczki ostrej
płaska łyżeczka soli


1/2 małej cukinii (ok 150g)
250 g pieczarek
2 łyżeczki chrzanu
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1/2 szklanki listków bazylii


1 puszka pomidorów (lub ok 400g domowego puree)
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki chili
1 łyżka suszonej bazylii
1 duża cebula

Kilka godzin przed pieczeniem mięsa nacieramy je dokładnie solą i mieszanką łagodnej i ostrej papryki, a następnie wstawiamy do lodówki.

Pieczarki kroimy w kostkę (nie zbyt drobną), a cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Gdy cukinia i grzyby będą już miękkie, ściągamy pokrywkę i odparowujemy wodę, a następnie dodajemy posiekane listki bazylii oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Farsz przekładamy do miseczki, gdy odrobinę przestygnie dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy całość.

Przygotowane piersi z kurczaka nacinamy szerokim nożem tworząc duże kieszonki i za pomocą małej łyżeczki nakładamy do środka pieczarkowy farsz.

http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2013/04/kurczak-faszerowany-pieczarkami-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation