Kuchnia

Serniki

SERNIK Z DYNIĄ | matkaWariatka
Składniki:
spód:
130g herbatników
65g roztopionego masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika

masa:
1kg sera białego
350g upieczonej dyni
150-200g cukru
3 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie:
Dynię myjemy, usuwamy pestki, kroimy na 2cm kawałki,
układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, pieczemy godzinę w 165 stopniach.
Miksujemy na gładkie puree.

Herbatniki kruszymy na „piasek”, łączymy z płynnym masłem i przyprawą do piernika.
Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy masą herbatnikową, nie pieczemy,
wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Ser, cukier i puree z dyni miksujemy do uzyskania gładkiej masy,
dodajemy po jednym jaju, imbir i cynamon miksujemy.
Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.

Masę serową przelewamy na przygotowany spód,
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę.
Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Nie wymaga leżakowania w lodówce przez noc.

Przed podaniem polewamy karmelem, ja użyłam karmelizowanego imbiru.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation